e-Observatory for the development and professional practice of Digital Teaching Competence

RESUM WEBINAR

ROBÒTICA EDUCATIVA

PROJECTES D’INNOVACIÓ APLICATS A LES AULES

RESUM WEBINAR

ROBÒTICA EDUCATIVA: PROJECTES D’INNOVACIÓ APLICATS A LES AULES

Aquest passat dimecres dia 21/04/2021 es va fer un webinar sobre robòtica educativa dins el marc del projecte Observ@COMDID. En aquest webinar van participar tres experts en el tema que van compartir  les seves experiències a l’aula a diferents nivells educatius.

El debat va ser conduït per la Cristina Valls i l’Anna Borrull, professores dels graus d’educació infantil i primària i investigadores del grup ARGET.

La primera experta en intervenir va ser la Cristina Vives. Ella es coordinadora TIC del col·legi Sant Pau Apòstol (Tarragona) i està centrada en aplicar activitats de robòtica a educació infantil. Ens va mostrar vídeos de les activitats que prepara per les seves classes.

La Cristina ens va parlar dels grans avantatges de la robòtica educativa, inclosos el desenvolupament d’habilitats com la lateralitat, la creativitat, la resolució de problemes i potenciar el treball cooperatiu. Finalment ens va animar a implementar activitats de robòtica a tots els nivells educatius, i a no tenir por de fer-ho per falta de coneixements “si hi ha algo que no sabem els docents podem aprendre a fer-ho juntament amb els alumnes”.

L’Hugo Cardillo és director de l’escola La Parellada (Sta. Oliva) i professor d’informàtica i robòtica. Ell sempre està obert a innovar a la seva aula a través de projectes de robòtica educativa i ha creat una xarxa amb diferents escoles per facilitar la implementació d’aquestes activitats tan beneficioses pels alumnes, es centra sobretot en l’educació primària.

Education

En la seva intervenció l’Hugo ens va dir que quan els alumnes li deien “profe, així ho he fet bé?” ell els hi deia “prova-ho” i feia incís en que un dels avantatges de les activitats de robòtica és que et donen un feedback en aquell mateix moment i els alumnes poden comprovar si s’han equivocat o no. També ens va parlar de la curiositat i la fascinació que observa en els alumnes que s’impliquen en els seus projectes.

intervenció

La Despoina, investigadora de la URV del grup ARGET, ens va donar un punt de vista una mica diferent al tòpic del webinari.

Investigació

Ella centra les seves  investigacions amb alumnes de la universitat als graus d’Educació, va connectar amb nosaltres des de Niça, on està fent una estada pre-doctoral per estudiar precisament aquest tema.

Ens va remarcar la necessitat d’incloure la formació en robòtica en el currículum dels graus d’educació, ja que en alguns projectes que havia desenvolupat per ensenyar robòtica educativa als alumnes de la Facultat d’Educació, aquests, havien respost molt positivament a l’experiència i pensaven que podria ser molt útil i necessària pel seu futur.

També va afirmar que la robòtica et dona moltes opcions diferents per resoldre un mateix problema i necessitem gent que pensi diferent per poder evolucionar i veure totes les opcions que tenim al nostre abast.

La sessió va ser molt satisfactòria per tots; els tres experts convidats al webinar van explicar algunes de les seves experiències i els oients van poder agafar idees i perdre la por per començar a jugar i aprendre gràcies a la robòtica.

Recull de frases del webinar de robòtica educativa

Hugo Cardillo

Volem que els nostres alumnes siguin creadors de tecnologia. 

Això ho han dit tots tres

L’ús de la robòtica educativa permet desenvolupar habilitats com la lateralitat, la creativitat i la resolució i seqüenciació de problemes.

Ho va dir la Cristina però també tots tres estaven d’acord

L’ús de la robòtica educativa potencia el treball cooperatiu

En robòtica no es falla sinó que a vegades es que encara no hem arribat al nostre objectiu, hem de continuar. (Cristina vives)

No tinguem por de que els alumnes en sàpiguen més que nosaltres, aprendrem amb ells (Cristina vives)

Pregunta primer a tres companys i si no ho resols, només llavors has de recórrer a mi (ho va dir la Cristina referint-se al treball cooperatiu).

Els alumnes em diuen “profe així està bé” i jo els hi dic “prova-ho!” (Hugo parlant de que la robòtica ens donava un feedback en directe).

Per poder evolucionar necessitem gent que pensi diferent (Despoina, referint-se a que hi ha moltes maneres d’afrontar un problema en activitats de robòtica, quan parlava de la seva experiència a Niça).

Blog

Resources & News

Webinar Research and innovation around CDD

Research and innovation around CDDMarch 28,2021On April 28, the Research and Innovation Webinar was held with the aim of sharing between school and university teachers a look at teaching digital competence from the double perspective of research and innovation....